23.4.2014

Mitä iistimpää, sitä siistimpää - Juhani Ojala Tšetšeniassa


Moikka Jude, mitäs kuuluu?

Ihan hyvää kuuluu. Perus sateinen kevätsää täällä Venäjän maalla. Kaikki siis hyvin.

Olet joutunut varmasti sata kertaa vastaamaan tähän, mutta Groznyi kuulostaa aika eksoottiselta mestalta futailla. Miten päädyit sinne, pitikö harkinta pitkään ja onko kaduttanut?

No, on näihin aina silloin tällöin joutunut vastailla, mutta en ihan sataa kertaa. Young Boysissa oli silloin muutosten aika tulossa ja näin parhaakseni siirtyä muualle pelaamaan. Peliaikaa ei välttämättä olisi tullut niin paljon kuin olisin halunnut. Hyvät europelit Sveitsissä ja ihan kohtuuhyvät liigapelit poikivat jonkun verran kiinnostusta muista sarjoista. Näistä Terek oli kaikista eniten kiinnostunut ja he halusivat minut riveihinsä.

Tietenkin silloin vähän piti harkita tarjousta, sillä paikka ei kovin houkuttelevalta kuulostanut. Pidin kuitenkin Venäjän pääsarjaa kovempana kuin Sveitsin, joten siirto saatiin pakettiin sitten ihan mukavasti. Siirto ei ole kaduttanut.

Kerro meille tietämättömille kaupungista muutenkin? Millaista siellä on elää?

No, mehän emme asu Groznyssa vaan kaupungissa nimeltä Kislovodsk, joka sijaitsee n. 300km Groznysta länteen. Elämä Kislovodskissa on todella rauhallista. Tietenkin melko yksipuolista - treenejä ja lepoa. Ei paljoa ole tekemistä täällä, sillä täällä ei ole esim. isoja kauppakeskuksia missä lumpustaa tai hienoja ravintoloita missä viettää iltaa, kuten esim Moskovassa ja muissa isoimmissa kaupungeissa on.

Groznyyn mennään bussilla aina pari päivää ennen peliä. Siellä asustelemme aina siinä isossa Grozny City -hotellissa. Grozny on kaupunkina jo todella kasvanut ja siistiytynyt sotien jälkeen, joten siellä on ihan kiva olla. Ei ole mitään pommivaaroja tai mitään semmoista mitä ihmiset ehkä siellä Suomessa kuvittelee.

Kerro meille seurasta – muistelen lueskelleeni sen olevan aika pitkälle yhden miehen johtama?

Ramzan Kadyrov, joka on Tsetsenian presidentti, ei ole enää meidän seuran presidentti vaan siinä virassa toimii nykyään Magomed Daudov, joka on vähän niin kuin Tsetsenian pääministeri. Tietenkin Kadyrovin ääni painaa päätöksissä vielä. Molemmat käyvät aina katsomassa meidän pelit.
Seura on Venäjän mittakaavassa keskikastin luokkaa ja mielestäni hieno seura - ja kaikki tsetseenit ovat uskollisia faneja meille. Tavoitteenamme olivat ennen kautta europeleihin oikeuttavat sijat...

Niin, kausi ei ole tainnut mennä ihan suunnitelmien mukaan – kerro siitä?

Tämä kausi on ollut ehdottomasti pettymys. Taistelemme putoamisesta. Viime kauden jälkeen palkattu valmentaja ei ollut se oikea valinta ja hän sai siirtyä huonojen tulosten takia viime syksynä. Nykyinen valmentaja on sitten parempi ja hän on saanut kehitetty meille on oman agressiivisen peli-ilmeen.

Kevät on mennyt tulosten valossa paremmin. Toivottavasti säilymme, koska meidän kuuluisi säilyä ainakin materiaalin puolesta. Omat pelit ovat menneet ihan hyvin. Olen saanut ihan mukavasti peliaikaa ja se on äärettömän tärkeätä.

Varmasti tärkeätä myös maajoukkueen kannalta, jossa olet oletettavasti isossa roolissa tulevissa karsinnoissa. Mietteitä niistä?

Meillä on nyt todella hyvät saumat päästä kisoihin. Joukkueessa on loistava henki päällä ja olemme saaneet hyviä tuloksia, jotka ovat nostaneet itseluottamusta kaikilla. Itselläni tavoitteena on pelata maajoukkueessa niin paljon kuin vain mahdollista.

Mites oma tulevaisuus – mitä on haaveissa/suunnitelmissa/toiveissa?

No, katsotaan mitä aika tuo. Tietenkin vielä isoimpiin liigoihin siirtyminen on tavoitteena.

Kesäsuunnitelmia?

En ole tarkemmin vielä kerinnyt miettiä, mutta enköhän Suomessa suurimman osan ajasta ole ja muutaman Klubin pelinkin varmasti tulen katsomaan.

Laita loppuun vielä terkut kannattajille tänne Stadiin päin...

Terveiset kaikille teille Klubi-faneille täältä idästä! Voimia kaikille tähän kauteen ja toivon, että siivitätte Klubin Euroopassa pitkälle ja tietenkin Suomessa mestaruuteen! Päivittäin seuraan suomifudista ja Klubin menoa, se on selvä.

Kiitokset!

Jude