21.11.2012

Ihan tavallisia katsomoasioita.

Klubipääty viimesyksyisessä Lahti-ottelussa.

Katsomoväkivalta, tuo kaikista suurin ongelma suomalaisissa urheilutapahtumissa. Urheilujärjestöjen aloitteesta, Sisäministeriö perusti viikko sitten työryhmän selvittämään, onko porttikielloille ja häirikkörekisterille tarvetta. HS.fi - 21.11.2012

Viimeiset kymmenen vuotta on suomalainen media suitsuttanut kuinka ”Huliganismi on rantautumassa Suomeen”. Ei ole sattumaa että samoihin aikoihin alkoi suomalainen katsomokulttuuri muuttua. Sekä jalkapallo- että jääkiekkokatsomoihin alkoi syntyä äänekkäitä kannattajakatsomoita. Mitään ongelmaahan ei todellisuudessa ole missään vaiheessa ollutkaan, sellainen on median keskuudessa vain luotu. Järjestyshäiriöiden todennäköisyys on suurempi perjantai-iltana kaupungilla kun ravintolat sulkeutuvat.

Nyt samaan kelkkaan ovat lähteneet lajijärjestöt ja valtiovalta. Sille on myös syynsä. Kannattajakatsomot ovat kasvaneet hurjasti kymmenen vuoden aikana ja nyt aletaan pelätä ylilyöntejä. Se on totta että mitä suuremmaksi kannattajaryhmät kasvavat, sitä enemmän erilaista porukkaa niissä alkaa pyöriä. Tapa millä asiaa lähetään ratkomaan, on kuitenkin väärä. Sen sijaan että lähdettäisiin avoimesti kannattajien kanssa ratkomaan asioita, ollaan nyt valmistautumassa suurempaan ongelmaan. Eikö olisi järkevämpää pyrkiä tilanteeseen jossa tällaisille rekistereille ei olisi tarvetta?

AIK:n kannattajat Råsundalla. Ei tulipaloa, ei kuolonuhreja.
Eikä tämä ole ainoa asia mikä hiertää kannattajien keskuudessa. Suomessa urheilujoukkueen intohimoinen kannattaminen on tehty muutenkin todella hankalaksi. Kaikki varmasti muistavat vielä viimesyksyisen keskustelun Suomen jalkapallomaajoukkueen otteluissa toimivan kannattajakatsomon järjestämien tifojen kieltämisestä. Paloviranomaiset tulivat siihen tulokseen että kaikkien katsomoissa käytettävien, tifoihin liittyvien, materiaalien paloturvallisuus pitää testata (muovit, tekstiilit jne.). Tämä on varmasti ainutlaatuista koko maailmassa. On todella kumma että esimerkiksi muissa Euroopan maissa eivät paloviranomaiset ole huolestuneita asiasta. On myös kummaa että samalla kun tifoihin käytettävät tekstiilit pitää testata, saa katsomoon tulla kuitenkin vaatteet päällä.

Ei ole ihme että kannattajat ovat närkästyneitä. Sen sijaan että heitä kuunneltaisiin, annetaan koko ajan vain tiukempia määräyksiä ja luodaan suurelle yleisölle uhkakuvia kuinka tässä tulee käymään. Joku viisas on joskus todennut että ”Jos kohtelette meitä kuin eläimiä, alamme käyttäytymään kuin eläimet” . Olisiko lajijärjestöjen, virkavallan ja median aika ottaa uusi lähestymistapa katsomokulttuuriin? Mitä jos vaikka alettaisiin keskustella asioista yhdessä kannattajaryhmien kanssa?


Suomalaisen kannattajakulttuurin puolesta,
Klubipääty